Denizli deyince her birimizin aklına ilk olarak Pamukkale gelmesi ve dünyaca meşhur Pamukkale Travertenleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması raslantı değil. Pamuk gibi ak pak olan ve şifalı sularıyla pekçok hastalığa çare olan Pamukkale Travertenleri, ülkemizin en çok merak edilen ve gezgin akınına uğrayan yerlerinden biri. Özellikle gün batımında ak rengin turuncuyla buluşmasının ortaya koyduğu görkemli görünüm, Pamukkale'yi seyredenlerin unutamayacağı anıları arasında yer alıyor.

Peki Pamukkale Travertenleri nasıl oluşmuştur, onu kavuşmak için en uygun mevsim hangisidir? Pamukkale'ye ulaşım nasıldır? Gelin Pamukkale ile ilgili çok sorulan suallere beraber cevap bulalım, Denizli Pamukkale Travertenleri özelliklerini detaylıca inceleyelim.

Pamukkale Travertenleri Nerede?

Denizli'nin Pamukkale ilçesi kent merkezine 22 kilometre mesafede ve Denizli'nin kuzey bölgesinde yer almakta. Pamukkale'nin güneyinde "Tavas" ilçesi, batısındaysa "Buldan" bulunmaktadır. Mutlaka görmeniz gereken yerler arasında olan Pamukkale'ye Antalya Çıkışlı Günübirlik Pamukkale turlarınızdan katılabilirsiniz. 

Pamukkale Travertenleri Nasıl Bir Yer?

Masal diyarına yakın Pamukkale, sanki pamuk gibi görüntüsüyle ziyaretçilerini her sene büyülemeye devam etmekte. UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki konumunun hakkını veren Pamukkale, bilhassa Travertenleri ile dünyaya kendini hayran bıraktıran bir öneme sahip. Görülmeye son derece değer tarihi ve naturel mirasları sebebiyle dünyanın her yerinden gelen ziyaretçilerin ağırlayan şahane ortamlardan biri. Her görenin hayran kaldığı traventerlere ak pamuk rengini veren içindeki termal sular ve bu sulardaki mineraller. Bu termal sular yüzeye çıkıp, oksijenle ilişkileniyor. Böylece sudaki birtakım mineraller uçuyor ve geriye yalnızca kalsiyum karbonat kalıyor. Bu madde zaman içinde çöküp, sertleşiyor ve böylelikle travertenler oluşuyor. Pamukkale Travertenleri bu yolla oluştuğunda bölgedeki su sıcaklıkları 33 ila 100 derece arasında değişiyor ve burada 17 adet sıcak su kaynağı bulunmaktadır. Pamukkale'deki turkuaz renkli mineralli sular aktığı her yeri beyaza boyayarak ülkemizin ak cennetini meydana getiriyor.

Pamukkale Travertenleri'nin Termal Zenginliği

Travertenler göz banyosunun yanında pekçok faydayı beraberinde getiriyor. Sağlık turizmine de önemli katkıları olan bu bölge şifalı sularıyla pekçok hastalığı iyileştirmede alternatif seçenek sunuyor. 400 bin sene evveline dayanan esaslı oluşumu ile travertenler bu güzelliği ile de binlerce ziyaretçinin akın ettiği bir yer konumunu alıyor.
Pamukkale Travertenleri kaynak sulardan ve traverten teraslı tepelerden meydana gelen haşmetli bir alanla sizi karşılıyor. Çökelez Dağı'nın eteklerinde bulunan travertenler bunun yanı sıra ovadan 100–150 m yükseklikte bulunmaktadır. Burada kaynaktan çıkan termal su 320 m civarındaki bir mesafeyi kat ediyor ve travertenlere erişerek kar beyazı rengindeki katmanlara dökülüp harika bir görsel şölen yaratıyor.

Kalsiyum karbonatla doymuş su, güneşin altında buharlaştığında jel halindeki ak travertenleri görüyorsunuz. Ortaya çıkan pamuksu görüntü zaman içinde katılaşıyor ve yüzeyi kristalleşmiş kayalara dönüşüyor. Günün her saati değişik bir zarafet ve renk tonu ile sizi karşılayan Pamukkale Travertenlerini gördükten sonra bu haşmetli yerden ayrılmak istemeyebilirsiniz. Bir başka güzelliği de gün batımında ak rengin turuncuyla buluşması ile harika bir hava olayı meydana geliyor.

Hierapolis Antik Kenti ve Kleopatra Havuzu

Pamukkale Gezilecek Yerler içerisinde, Pamukkale Travertenleri'nin bulunduğu ören yerinde Hierapolis Antik Kenti ve Kleopatra Havuzu da yer almakta. Hierapolis Antik Kent tarihi Roma Dönemi'ned kalma İmparator'un geldiğinde burada kaldığı bir şehirdir. O dönemden beri şifalı su merkezi olarak anılıyor. Antik şehir tiyatro, büyük hamam kompleksi, başkilise gibi pekçok bölümden oluşuyor. Burada ayrıyeten bir Arkeoloji müzesi de bulunuyor.

Pamukkale Travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti içerisinde bir de Antik Havuz, başka adıyla Kleopatra Havuzu yer almakta. Yüzyıllar evvela bu havuzun bulunduğu bölümde depremler ortaya gelmiş ve bir çukur açılmıştır. Zamanla bu çukurun içine şifalı sular dolmuş ve Kleopatra Havuzu günümüze kadar varlığını sürdürmeyi başarmış. Havuza Kleopatra denmesinin nedeni ise rivayete göre Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın buraya gelip, havuza girmiş olmasıdır.

Pamukkale'de Geçirilecek Günübirlik Bir Tatil Planı

Lisinya Tur'un Antalya Çıkışlı Günübirlik Pamukkale turu programı şu şekildedir;
Tur günü sabahı önceden belirlenen saat ve güzergahlardan siz değerli misafirlerimizi alarak yolculuğumuza başlıyoruz. Güzergahımız üzerinde tesislerde vereceğimiz kahvaltı molasının (ekstra) ardından tüm dünya'da ünlü her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğrayan ve Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden olan Pamukkale Travertenlere varıyoruz. Pamukkale'ye varışımızın ardından rehberimizin bilgilendirmesiyle siz değerli misafirlerimize serbest zaman veriyoruz. Burada verilecek serbest zaman zarfında Pamukkale'nin şifalı sularında yüzebilir veya bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz. Doğa harikası travertenlerin, kar görünümlü akan suları içinde adeta sonsuz bir beyazlığın keyfini yaşıyoruz. Serbest zamanımızda geçirdiğimiz keyifli anların ardından Hierapolis Antik Kenti ve Kleopatra Havuzu'nu da ziyaret ediyoruz. Daha sonra Bağbaşı Yaylası'na hareket ediyoruz. Teleferikle (fiyata dahil) 1.7 km kent manzaralı turumuzdan sonra Türkiye’nin en derin tatlı su gölü, doğal sit alanı Salda Gölü'ne gidiyoruz. Maldivlerden daha güzel turkuaz görüntüsü ve tertemiz sularını seyre dalıp bol bol resim çekiniyoruz ve tertemiz doğasında tüm streslerimizden kurtulup deşarj olmuş şekilde Antalya'ya dönüş yolculuğuna geçiyoruz. Saat 23:00 civarı Antalya bölgesinde oluyoruz. Sizeri alınış noktalarınıza bırakarak bir sonraki turda buluşmak dileğiyle vedalaşıyoruz.

Pamukkale | Bağbaşı Yaylası Teleferik | Salda Gölü | Lisinya Tur